Rusland

Leestafel;
In de nieuwe Kidsweek lezen we een artikel over een vrouw die als afstudeerproject zichzelf in gips heeft laten gieten. Ze wilde 'herboren' worden. Helaas was ze verkeerd om gaan liggen, waardoor ze niet genoeg lucht kreeg. De brandweer en andere hulpdiensten moesten haar te hulp schieten en zijn lang bezig geweest om haar te bevrijden. Stel je voor dat in deze tijd een ongeluk was gebeurd, waarbij de hulpdiensten nodig waren.... De vrouw heeft een boete gekregen. Vinden we dit terecht? Wat vinden wij ervan als mensen onnodig een ambulance roepen?
We oefenen in het samenvatten van een artikel met behulp van wie, wat, waar, waarom en hoe? Als je deze vragen kan beantwoorden heb je de hoofdzaak van het artikel te pakken en kun je dit goed navertellen.

Tekst en onderzoek
Het thema deze week is Rusland. We leren over het grootste land ter wereld. Vijfhonderd keer zo groot als Nederland! Als je van oost naar west met de trein wil reizen, ben je meer dan 6 dagen onderweg! Toch wonen in dit uitgestrekte land maar 10 x zoveel mensen als in Nederland. Dit land is dus dunbevolkt.
We leren dat er grote tegenstellingen zijn in de Russische federatie. Zo kan het in het noorden 67 graden vriezen, terwijl het in het zuiden veel warmer is. De Russische federatie bestaat uit meer dan 100 verschillende volkeren die allemaal een eigen taal en cultuur hebben.
Rusland is een uitgestrekt land. Veel grond is in gebruik voor akkerbouw. Rusland is ook rijk aan delfstoffen als ijzererts, aardgas en steenkool. Veel van deze delfstoffen worden geëxporteerd. Bijna de helft van het oppervlakte van Rusland is bedekt met bos, waardoor ook hout een belangrijk exportproduct is.
We hebben gekeken wie er in de loop van de geschiedenis de baas is geweest in Rusland, en welke grote veranderingen hierin plaats hebben gevonden, tsaren, communisme, de Sovjet- Unie, de Koude Oorlog. Er valt veel te leren over dit grote land.
Tijdens het onderzoek mogen we zelf een land kiezen om meer over te leren. Niet alleen de taal, de vlag en de hoofdstad willen we weten, maar ook of er nieuws is uit dit land. We ontdekken dingen uit Haïti, Vietnam, Engeland....Er wordt goed samengewerkt en mooie dingen gevonden.

Woordenschat en boekenclub
Om te oefenen met alle woorden van de BSA spelen we een spel mix en ruil. De leerlingen schrijven een woord op de ene kant van een kaartje en de betekenis van het woord op de andere kant. Ze gaan rondlopen en elkaar ontmoeten. Bij een ontmoeting vragen ze elkaar naar de betekenis of het woord. Daarna worden de kaartjes geruild.
De nieuwe boeken zijn binnen! De dozen stonden ons de hele les al aan te kijken, wat zijn we nieuwsgierig! En wat een schatten komen er tevoorschijn! Fantasia 9, het Guinness book of records van 2014 en nog tientallen meer. We gaan allemaal opgetogen met een nieuw boek naar huis. Lekker lezen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten