Beroemd worden; groep 6

Leestafel;

In de kranten lezen we een artikel over een rode lijst voor bedreigde diersoorten. Wat betekent dat als een diersoort bedreigd wordt? Hoeveel dieren staan er op deze lijst? Zijn het ook dieren die in Nederland voorkomen? Kunnen we misschien oplossingen bedenken om dieren van deze lijst af te krijgen? We willen namelijk allemaal wel een kortere lijst en zijn van mening dat dieren moeten worden beschermd door de mensen. We denken aan speciale voortplantingsprogramma's, aan beter omgaan met het milieu en aan energiebesparing. Zelfs simpele dingen die wij allemaal zelf kunnen doen (of juist laten!) Wist u dat er ook een groene lijst is, een lijst met natuurgebieden over de hele wereld waar het juist wel goed gaat!

Tekst en onderzoek

Beroemd worden, wie droomt er niet van. En we kennen allemaal wel een persoon (een beroemdheid) die we bewonderen. Maar hoe word je nou eigenlijk beroemd? In de tekst van deze week lezen we drie tips:
*Neem zangles/ dansles of acteerles, liefs zo jong mogelijk.
*Bekijk de "Complete artiesten handleiding".
*Doe mee aan programma's (op televisie) die nieuw talent zoeken.

In het onderzoek gaan we de 10 beroemdste wonderkinderen leren kennen. Als we de lijst zien, kennen we al een aantal namen; Picasso, Mozart, Chopin. Er staan echter ook veel onbekende namen op, waar we wel nieuwsgierig naar worden, wie waren deze personen? Waarom zijn dit wonderkinderen? Wat hebben ze bereikt in hun leven dat ze zo beroemd zijn geworden? In tweetallen gaan we onderzoek doen naar 1 van de personen. Met de informatie maken we een poster per wonderkind, die we na afloop van het onderzoek kort aan elkaar presenteren.
Zo maken we kennis met Blaise Pascal (gestorven in 1663) die de allereerste calculator heeft gebouwd, met William James Sidis, die op 11 jarige al aan de universiteit ging studeren en een IQ van bijna 300 had en met Yehudi Menuhin, een vioolvirtuoos die 30 jaar zijn viool verkeerd heeft vastgehouden met blessures tot gevolg. Leuke weetjes, interessante mensen, een les waarin we veel hebben geleerd.

Boekenclub en woordenschat

Tijdens de boekenclub houden we een wedstrijd wie de meeste voornamen van schrijvers kent. De achternamen staan gegeven op een lijst, wie vult als eerste alle voornamen in? Gelukkig mogen we internet gebruiken, maar zelfs dan blijkt het best een moeilijke opdracht. Welke voornaam hoort er bijvoorbeeld bij Goudsmid???
Tot slot spelen we nog een spelletje woordbingo. Wie kan als eerste zijn 5 opgeschreven woorden wegstrepen? Hiermee oefenen we goed de woorden, we hebben er al weer 55 gehad en de toets komt er weer aan. Thuis vooral ook blijven oefenen met WRTS! Een handig hulpmiddel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten