vergif!

We zijn van start gegaan met onze laatste periode BSA voor dit schooljaar. Dat betekent nog een aantal weken heerlijk lezen, debatteren, teksten samenvatten en met elkaar praten over het nieuws in de wereld. In de komende weken gaat er een prachtige demo-film worden gemaakt om de BSA te promoten en ook gaan we nog met elkaar op excursie. Kortom, nog genoeg te beleven en te leren!

leestafel
We lezen in de nieuwe Kidsweek een artikel over olifanten. Van een paar miljoen olifanten 70 jaar geleden naar nu nog maar enkele duizenden. Waarom willen de stropers toch zo graag de slagtanden van deze gigantische dieren hebben? Wat wordt er gedaan om de olifanten te beschermen? Kun je in de toekomst alleen nog olifanten in de dierentuin zien? Willen we dat? Hoe kan dit voorkomen worden?
We spreken met elkaar af dat het belangrijk is dat wanneer we praten over een artikel, iedereen het moet kunnen begrijpen en op de hoogte moet zijn van de inhoud van het artikel. Het is daarom erg belangrijk om vooraf een goede samenvatting te geven over het artikel. Dit kun je doen aan de hand van de wie, wat, waar, waarom vragen. Pas daarna kunnen we in gesprek gaan over het artikel.

vergif
De geleerde Paracelsus zegt in de zestiende eeuw al; De hoeveelheid maakt het vergif, alles hangt af van de dosis.
De hoeveelheid is altijd belangrijker dan wat het is. Neem nou water: water is niet giftig. Integendeel, zonder water kun je niet leven. Maar te veel water drinken is ook niet goed. Als je elke dag vijftien liter water zou drinken, dan zou je daaraan sterven. Neem dan eens het dodelijke cyanide. Als je daar een piepklein beetje van binnenkrijgt, ga je niet dood. Je lichaam kan dat ontgiften. 
We leren deze week dat de giftigheid van een stof afhangt van de dosis die ervan binnenkrijgt, wat je moet doen bij een acute vergiftiging en wat je kan doen om te voorkomen dat je wordt vergiftigd.
Tijdens het onderzoek maken de leerlingen een mindmap rondom gif, giftige dieren, giftige planten, gif in huis en risico's van gif. Een leuk onderwerp, wat ons bewuster maakt van giftige dingen om ons heen, in ons dagelijks leven!

boekenclub en woordenschat
We bespreken het boek Dummie de Mummie van Tosca Menten. Een erg komisch, meeslepend en soms spannend boek over Goos die met zijn vader Klaas in een klein dorpje woont en op een dag een mummie (ja, een echte!) op zijn kamer vindt. Goos en de mummie (Dummie) worden onafscheidelijk en beleven samen avonturen, hoe kun je ervoor zorgen dat niemand ontdekt dat er een mummie in je huis woont!
Een aanrader.

Om de woorden van de thema's te oefenen spelen we een spelletje woordbingo. De leerlingen schrijven 5 woorden op en de leerkracht noemt de betekenissen. Diegene die het eerst 5 woorden heeft kunnen wegstrepen is de winnaar. Een van de favorieten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten