200 jaar achternamen; groep 6

Leestafel

We blijven ons verbazen en verwonderen bij de BSA. We bespreken tijdens de leestafel een artikel over insecten bij de Jumbo. Deze insecten kun je kopen en opeten. Sommige leerlingen gruwelen en griezelen bij het idee, anderen zouden het best wel eens willen proberen en heel sommige leerlingen hebben al eens insecten, zoals sprinkhanen, gegeten.
Het eten van insecten is een goed en gezond alternatief voor de bio industrie en geeft een antwoord op de vraag  hoe we met het steeds extremer wordende klimaat in de toekomst al die miljarden monden van voedsel kunnen voorzien. Maar... wat de boer niet kent...

Tekst en onderzoek

Wat een leuk onderwerp krijgen we aangereikt. Achternamen. We hebben er allemaal een, maar betekent  je achternaam ook wat, waar komt het vandaan en waarom hebben we eigenlijk een achternaam?
Achternamen bestaan al 200 jaar in Nederland. Dat komt door Napoleon. Toen hij in Nederland heerste vond hij het belangrijk om te weten wie er hier wonen. Daarom werd iedereen verplicht om een achternaam te kiezen. Vaak werd er niet zo creatief gekozen, bijvoorbeeld je beroep, waar je vandaan komt (je herkomst) of een familienaam (Janszoon = Jansen). Sommige mensen pleegden verzet en verzonnen een vreemde achternaam, zoals Poepjes of van 't Zelfde.  Ze hadden vast niet kunnen denken, dat hun achter- achter- kleinkinderen daar 200 jaar later nog last van zouden hebben!
Tijdens het onderzoek mochten we uitzoeken wat onze naam betekend, Zowel de voornaam als de achternaam. Vooral over de voornamen zijn mooie en grappige ontdekkingen gedaan. Zo kwam de naam Roos zelfs in Nederland voor als jongensnaam en betekent de naam Vincent veroveraar! Leuk om te weten, leuk om te onderzoeken.

Boekenclub

Boekensushi, alle kinderen krijgen een boek voor hun neus. Je krijgt 2 minuten om de achterkant te lezen, de voorkant te bekijken en even te bladeren. Na 2 minuten schuiven de boeken een plaatsje door. Zo maken we kennis met 3 nieuwe boeken. En zeker weten dat we boeken vinden die we willen lezen en waar we nieuwsgierig naar zijn geworden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten